Personální skladba městské rady v Netolicích ve druhé polovině 17. století - Voříšková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Jako téma své bakalářské práce jsem si zvolila personální složení a obnovy městské rady v Netolicích ve druhé polovině 17. století, protože obnovám městských rad se doposud věnovalo jen málo studií a podle mého názoru je to jedna z nejdůležitějších součástí fungování měst a obcí, proto by neměla být opomíjena. Ve své bakalářské práci přiblížím historickou a politickou situaci v Netolicích, poté se pokusím zrekonstruovat personální skladbu městské rady v jihočeském městě Netolice ve druhé polovině 17. století. Hlavním pramenem pro práci byly především radní protokoly (manuály) netolické městské rady z let 1653 až 1690 uložené ve Státním okresním archivu Prachatice ve fondu Archiv města Netolice. Na jejich základě se budu zabývat strukturou netolické městské správy (městská rada, rychtář, obecní starší), kterou se na základě publikovaných rozprav pokusím komparovat se situací v jiných českých městech raného novověku. Následně se budu částečně věnovat ceremoniálu voleb a obnov netolické městské rady a pokusím se rekonstruovat její průběh se vším, co k této obnově náleželo. Poslední část mé bakalářské práce se bude týkat personálního složení netolické městské rady ve zvoleném časovém období. Výsledkem by se měla stát rekonstrukce skladby netolických politických elit, která se mi následně může stát ?odrazovým můstkem? k jejich podrobné profesní, sociální či majetkové analýze v další kvalifikační práci.
Personnel composition of the city council in Netolice in the seventeenth century.
Keywords: renovace; městská rada; purkmistr; Netolice; radní protokoly; renovation; city council; burgomaster; Netolice; councillor protocols