Možnosti léčby dětských onkologických pacientů - Gregorová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se věnuje tématu onkologických onemocnění u dětí a adolescentů. Pojednává o odlišnostech dospělého a dětského pacienta, příčinách vzniku maligních onemocnění, prevenci, příznacích a rozdílné léčbě. V praktické části jsem se zaměřila na problematiku specifik radioterapie u dětí, jak pomocí fotonového, tak protonového svazku, jejich výhod a nevýhod. Dále na incidenci nejčastějších malignit u dětí ve věku 0-19 let v období 1996-2016 z hlediska věku, pohlaví a spektra diagnostických podskupin. Data jsem analyzovala z Národního onkologického registru a zpracovala do grafů a tabulek. Zabývala jsem se i daty o dlouhodobém přežití vyléčených pacientů, tato data jsem analyzovala z dat Listu o prohlídce zemřelého. Z nasbíraných dat vyplývá spíše klesající tendence v incidenci dětských zhoubných onemocnění ve sledovaném období 1996-2016. Mortalita nádorů u dětí ve sledovaném období klesá, po počátečním prudkém poklesu v posledních letech spíše mírně. Vyšší incidence malignit u dětí ve věku 0-19 let je u chlapců. Graficky jsem zpracovala i věkové rozložení pacientů, kde první vlna zvýšené incidence je zaznamenána u nejmladších pacientů do 4 let a druhá vlna u dospívajících ve věku 15-19 let, což zdaleka neodpovídá rozložení výskytu nádoru v dospělé populaci, kde riziko vzniku nádoru roste s věkem. Relativní procento pětiletého přežití u dětských onkologických pacientů v čase s rozvojem protinádorové a podpůrné léčby a dispenzarizace pacientů roste. Obsah této práce může sloužit jako základní přehled o nádorových onemocněních dětí a mladistvých zdravotnickým pracovníkům i široké veřejnosti.
Treatment options for childhood cancer
Keywords: Radioterapie; nádorová onemocnění; protonová léčba; nádory u dětí; incidence nádorů; Radiotherapy; tumors; proton therapy; tumors in children; incidence of tumors