Gender v učebnicích českého jazyka pro první stupeň základních škol - Rázlová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se bude věnovat analýze genderových prostředků v čítankách a učebnicích českého jazyka pro první stupeň základních škol. Cílem bude popsat oblast genderu a genderové lingvistiky a jejich využití v českém školství. Praktická část se zaměří na analýzu jazykových prostředků užívaných v konkrétních učebnicích a čítankách. Jejím cílem bude zhodnotit vhodnost či nevhodnost užívání genderových prostředků. Dalším cílem bude prozkoumat způsob užívání genderových prostředků a proměnu jejich vnímání v učebnicích a čítankách aktuálních a vydávaných před rokem 1989.
The Gender in Czech language course books for primary schools
Keywords: gender; genderová lingvistika; stereotyp; vývoj jazyka; učebnice; čítanky; Fraus; Nová škola; Prodos; SPN; gender; gender linguistics; stereotype; language development; course books; readers; Fraus; Nová škola; Prodos; SPN