Zkušenosti sester se šikanou na pracovišti - Kamasová, Simona (Jihočeská univerzita, 2010)
Zkušenosti sester se šikanou na pracovišti Násilí na pracovišti je každé znevažující chování, projevující se v jednání, gestech, činech a slovech. Světová zdravotnická organizace řadí násilí k velkým problémům veřejného zdraví ve světě. Mobbing je bohužel rozšířený mnohem více než se nám líbí a než je společnost ochotna uznat. Tento jev se týká všech sfér a skupin zaměstnanců, ale nejpostiženější oblasti je sektor zdravotnictví. Mobbing tvoří nezdravou atmosféru na pracovišti, proto nelze tento jev tolerovat a ani přehlížet. Má nedozírné následky na zdraví oběti, organizace a společnost. Mým cílem bylo zmapovat, zda všeobecné sestry mají znalosti o problematice šikany na pracovišti. K tomuto cíli jsem formulovala první hypotézu. Sestry mají znalosti v této oblasti, kdy slovo mobbing nespojují pouze s fyzickým násilím. Ví, že tento jev se může dotknout každého z nás a nepovažují ho za nepodstatnou věc. Dále jsem zjišťovala, zda sestry mají osobní zkušenost s tímto jevem. K tomuto cíli jsem vytvořila druhou hypotézu. Kdy sestry mají osobní zkušenost a byly svědky mobbingu. K tomuto se pojí i třetí hypotéza, kdy nově nastoupivší sestry jsou nejvíce ohroženou skupinou v této problematice. Posledním cílem bylo zjistit, jestli setry umí řešit problém šikany. K tomuto cíli jsem formulovala čtvrtou hypotézu, kdy sestry se umí podílet na řešení při výskytu mobbingu. Bakalářská práce se dělí na dvě části teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou popisovány druhy násilí, faktory, fáze. Dále typy a charakter mobbera a oběti. Neopomenula jsem ani důsledky, prevenci a právní legislativu. Ke kvantitativnímu výzkumu byla použita metoda dotazování technikou dotazníku, který byl anonymní a obsahoval 37 otázek. Byl osloven ošetřovatelský personál pracující ve zdravotnickém zařízení v kraji Vysočina. Sebráno bylo 226 správně vyplněných dotazníků. Výsledky šetření potvrdily všechny čtyři hypotézy. Výsledky jsou výzvou pro zamyšlení managementu zdravotnického zařízení.
NURSING STAFF’S EXPERIENCE WITH MOBBING AT THE WORKPLACE
Keywords: KLÍČOVÁ SLOVA mobbing; mobér; oběť; psychoteror; sestra; šikana; KEY WORDS mobbing; mobber; victim; psychoterror; nurse; chicanery