Osvobození Jindřichohradecka v květnu 1945 - Svoboda, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce na téma ''Osvobození Jindřichohradecka v květnu 1945'' je věnována závažnému tématu konce druhé světové války a osvobození regionu. Nejprve je v práci stručně zmíněn historický kontext. Jsou zde připomenuty jak domácí, tak mezinárodní události. Následuje historický vývoj v regionu spojený s definováním území, na kterém jsou zmíněné události popisovány. Těžiště práce spočívá v rekonstrukci událostí z jara 1945, a to z nejrůznějších pohledů. Tato hlavní část textu začíná seznámením s poměry válečné doby na Jindřichohradecku a pokračuje vylíčením průběhu květnového povstání na okrese. Následuje výklad průběhu osvobozování okresu, resp. postupu Rudé armády. Závěrečná část práce sleduje období bezprostředně po skončení války a některé následné závažné události v regionu. Pro dokreslení a upřesnění práce jsou na závěr připojeny přílohy, obsahující především dobové fotografie. Práce vychází ze studia celostátní a regionální literatury a dobových pramenů (archivní materiál, dobový tisk, vzpomínky pamětníků, obecní kroniky).
The liberation of Jindřichův Hradec region in May 1945
The liberation of Jindřichův Hradec region in May 1945
Keywords: Osvobození; květen 1945; Jindřichohradecko; The liberation; May 1945; Jindřichův Hradec region