Fairytales reinvented: How the heroines shape their own destiny in Robin McKinley's fairytale retellings Beauty, Rose Daughter and Deerskin - Konopiská, Helena (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se zabývá hrdinkami převyprávěných pohádek Robin McKinley. Úvod představuje převyprávěné pohádky jako žánr a Robin McKinley jako autorku. Zbytek práce je rozdělen na dvě hlavní části. Ta první pojednává o převyprávěných verzích "Krásky a Zvířete" od Robin McKinley: Beauty a Rose Daughter. Ta druhá je soustředěna na román Deerskin, což je převyprávěná verze pohádky "Oslí kůže". Hrdinky románů od McKinley jsou porovnány se svými protějšky z klasických verzí pohádek. Práce se dále zabývá jejich charaktery a jejich kontolou nad vlastními příběhy. Závěr nabízí shrnutí získaných poznatků.
Fairytales reinvented: How the heroines shape their own destiny in Robin McKinley's fairytale retellings Beauty, Rose Daughter and Deerskin
Keywords: Robin McKinley; pohádky; pohádka; převyprávěné pohádky; Kráska a Zvíře; Oslí kůže; Robin McKinley; fairy tale retellings; fairy tales; fairy tale; Beauty and the Beast; Donkeyskin