Sociální práce s klienty závislými na hazardních hrách - Hudečková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá sociální prací s klienty závislými na hazardních hrách. Je pouze teoretická a rozdělena do tří kapitol. První kapitola se zabývá definicí závislosti, společnými znaky nelátkové a látkové závislosti a příznaky závislostního chování. Druhá kapitola popisuje hazardní hry a s tím spojený problém závislosti na hazardních hrách neboli patologické hráčství. Dále se zabývá druhy hazardních her, online hazardem, dopady závislosti na hazardních hrách a regulací hazardních her v České republice. Třetí kapitola se zaměřuje na sociální práci s klienty závislými na hazardních hrách. Popisuje sociální poradenství vedoucí ke stabilizaci sociálních podmínek závislého, krátkou intervenci a dluhové poradenství. Další důležitou podkapitolou je práce s rodinou a posilování motivace u závislých.
Social work with clients addicted to gambling
Keywords: závislost; nelátkové a látkové závislosti; závislostní chování; hazardní hry; online hazard; sociální práce; sociální poradenství; krátká intervence; dluhové poradenství; práce s rodinou; posilování motivace; addiction; non-substance and substance dependence; addictive behaviour; gambling; online gambling; social work; social counseling; brief intervention; debt counseling; work with family; strengthening the motivation