Specifika arteterapeutické práce v rozdílných skupinách gerontologických klientů. - Cábová, Milena (Jihočeská univerzita, 2017)
Anotace Bakalářská práce je zaměřena na arteterapeutickou činnost ve třech rozdílných skupinách seniorů. Sleduje výtvarný projev starých lidí s rozdílným zatížením a odlišnou životní situací, vhodnost použitých technik, témat a arteterapeutických přístupů v jednotlivých skupinách. Teoretická část popisuje fenomén stáří, aspekty životních situací a krizové události v životě seniorů. V praktické části je sledován výtvarný projev klientů, vhodnost, účinnost a obliba arteterapeutických technik a postupů, naplňování cílů a zároveň význam arteterapie pro jednotlivce zatížené různými zdravotními či sociálními problémy.
Specifics of art-therapy work in different gerontological client groups.
Keywords: arteterapie; senior; gerontologický klient; skupinová arteterapie; křehký pacient; stáří; psychická zátěž seniorů; rodinná arteterapie; dynamika terapeutické skupiny; výtvarné techniky; arteterapeutická témata; art therapy; senior; gerontologic client; group therapy; family therapy; dynamics of therapeutic group; art therapy topics; art techniques; fragile pacient; 'psychical stress of senior citizens'