Rituály spojené s narozením dítěte v Čechách a na Moravě od 17. století po současnost - Mühlböcková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá rituály spojenými s narozením dítěte dodržovanými v Čechách a na Moravě v období od 17. století po současnost. První kapitola charakterizuje pojem rituál, zejména pak přechodový rituál, který je chápán jako nezbytný předpoklad umožňující přechod z jednoho životního stadia do druhého. V další kapitole je představena rodina a její vývoj napříč staletími od tradičního až po moderní pojetí. Rodina hraje také významnou roli při výchově a při začlenění dítěte do společnosti, o tom pojednává kapitola třetí. Čtvrtá kapitola mapuje rituály spjaté s narozením dítěte dodržované v minulosti. Navazuje pátá kapitola analyzující situaci rituálů v současnosti. Poslední, šestá kapitola srovnává situaci kolem provádění rituálů v minulosti se situací dnes a je zakončena vlastním výzkumem, který je založen na reálném sběru dat.
Rituals connected with childbirth in Bohemia and Moravia since the 17th century to the present
Keywords: rituál; přechodový rituál; rodina; porodní bába; porodnictví; porod; narození dítěte; šestinedělí; křest; vítání občánků; ritual; transition ritual; family; midwife; obstetrics; birth; childbirth; puerperium; baptism; welcoming citizen