Drenážní systémy v ČR a jejich vliv na vodní režim povodí - Červonyj, Jakub (Jihočeská univerzita, 2015)
V rámci této diplomové práce byla řešena problematika vlivu drenážních systémů na vodní režim povodí. Cílem práce bylo pomocí matematicko-hydrologických a statistických metod analyzovat vliv drenážních systémů na vodní režim konkrétního povodí. V teoretické části se práce zabývá problematikou odvodnění, konkrétně drenážnímu odvodnění na území v ČR a vlivem odvodnění na vodní režim povodí. V praktické části byla provedena analýza vlivu drenážních systémů na povodí Kopaninského toku a na subpovodí P6, P52 a P53, které tomuto povodí náleží. Každé z těchto území je z určité části odvodněno podpovrchovou systematickou drenáží a tyto lokality jsou v práci podrobně popsány. Byly vypočítány a porovnány odtokové součinitele, specifické odtoky z jednotlivých subpovodí za různé časové intervaly, byla provedena separace odtoků a také analýza srážko-odtokové situace. V kapitole výsledky a diskuse jsou jednotlivé výsledky vyhodnoceny.
Artificial drainage systems in the Czech Republic and their impact on catchment water regime
Keywords: odvodnění; drenážní systémy; odtok vody z povodí; separace odtoku; specifický odtok; odtokový součinitel; drainage; drainage system; runoff; runoff separation; specific runoff; runoff coefficient