Neuropsychologické koreláty emocí - Tesař, Michael (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá lokalizací a procesem zpracování emocí u vizuální emočních stimulů IAPS. Metodologicky se práce opírá o analýzu a zpracování EEG dat a neparametrické metody Kruskal-Wallis ANOVA, Wilcoxonův t-test. Výsledky konfirmují teorie hemisférických asymetrií, přičemž byla nově zjištěna lokalizace neutrálních emocí v levé frontální alfa EEG asymetrii, o které se autoři těchto výzkumů detailně nezmiňují. Proces zpracování emocí ukazuje, že při komplexní afektivní odezvě nelze signifikantně odlišit pozitivní a negativní emoční odezvu, naopak největší statistické rozlišení těchto emocí bylo nalezeno v prvotní automatické afektivní odezvě. Přínosem práce je poskytnutí teoretické základny pro výzkumy frontálních EEG asymetrií a emocí, nastínění lokalizace neutrálních emocí ve frontálním kortexu a popsání jednotlivých fází afektivní odezvy při reakci na vizuální stimulaci.
The neuropsychological correlates of emotions
Keywords: frontální hemisférické asymetrie; alfa rytmy; EEG; lokalizace; valence; emoce; frontal hemispherical asymmetry; alpha rhythm; EEG; localization; valence; emotions