Úloha sestry v interdisciplinárním týmu v péči o pacienta s dekubity - Hubková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2019)
Úvod: Dekubity jsou jedním z nejsledovanějších indikátorů ošetřovatelské péče. Díky dobře fungujícímu interdisciplinárnímu týmu, lze dekubitům efektivně předcházet. Cíl práce: Tato práce si klade za cíl zmapovat role sestry v interdisciplinárním týmu, popsat, jak v současné době interdisciplinární týmy z pohledu sester fungují a jaká je efektivita jejich práce v souvislostí s prevencí dekubitů a jejich hojením. Metodika: Ke sběru dat bylo využito kvalitativního výzkumného šetření, formou polostrukturovaných rozhovorů se sestrami. Výběrovým kritériem byl fakt, že se s pacienty trpícími dekubity setkávají. Informanti byli získávaní metodou Snow ball. Výsledný soubor informantů čítal 15 osob. Výsledky rozhovorů byly zpracovávány technikou otevřeného kódování metodou tužka a papír a následně rozděleny do osmi kategorií. Výsledky práce: Výzkum ukazuje, že sestra v interdisciplinárním týmu v péči o pacienta s dekubitem hraje klíčovou roli. Její úlohou je spolupráce s ostatními členy týmu, přímá péče o pacienta, preventivní činnost a kontakt s rodinou. Výsledky ukazují, že sestra je v týmu brána plnohodnotně. Celkový efekt péče interdisciplinárního týmu je však na některých odděleních neefektivní, protože se stává, že jednotlivý pracovníci spolu nespolupracují. V našem výzkumu narážíme hlavně na absenci nutričního terapeuta. Též by sestry uvítaly více spolupráce od nižšího zdravotnického personálu. Dále sestry vnímají využití hodnotících škál jako určitou povinnost, v některých případech uvádí jejich nesprávné vyhodnocení. V neposlední řadě narážíme na neznalost a nedodržování standardů o ošetřování dekubitů. Závěr práce: Dosaženými výsledky bychom chtěli sdělit nutnost spolupráce veškerých pracovníků, kteří pečují o pacienta s dekubity. Poskytování komplexní péče je v této problematice nezbytné, poněvadž dekubity jsou způsobeny multifaktoriálně. Využití interdisciplinárních týmů v péči o pacienta s dekubity přináší možnost využití lidí s rozdílnou odborností, znalostmi a zkušenostmi. Společně pak efektivně směřují k brzkému uzdravení pacienta, zkrácení doby hospitalizace a ušetření finančních nákladů spojených s hospitalizací pacienta.
The role of nurse in an interdisciplinary team in the care of patient with decubitus
Keywords: Dekubit; interdisciplinární tým; péče o ránu; role sestry; ošetřování dekubitů; prevence dekubitů; Decubitus; interdisciplinary team; wound care; nurses role; treatment decibutus; prevention of decubitus