Časopis Kmen v českém kulturním kontextu 20. let - Kloidová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Časopis Kmen byl jedním z nakladatelských listů, které ovlivňovaly československou kulturu ve 20. letech. Bakalářská práce se zabývá výzkumem literárního týdeníku Kmen z let 1918-1921, měsíčníku v roce 1922 a let 1926-1929. Práce se okrajově zabývá českým kulturním kontextem, ale i historickými okolnostmi, na které časopis reagoval. Hlavním cílem je analyzovat vycházející ročníky časopisu a komparovat vztah obou stejnojmenných periodik za účelem zjištění, jak se časopis Kmen vyvíjel. Následující výzkum je věnován interpretaci charakteristických rysů nakladatelského listu v souvislosti s historickým kontextem a uměleckými proudy 20. let.
Review Kmen in Czech Cultural Context of 20th Years.
Keywords: časopis Kmen; výzkum; kulturní kontext; historické okolnosti; The Kmen Magazine; research; cultural context; historic circumstances