Holokinetický drive a jeho role v karyotypové evoluci motýlů - Kreklová, Monika (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato studie je zaměřena na testování hypotézy holokinetického drivu a jeho role v karyotypové evoluci motýlů. Negativní korelace mezi počtem chromozomů a velikostí genomu, která je jednou z hlavních predikcí holokinetického drivu, byla testována prostřednictvím průtokové cytometrie u vybraných druhů motýlů. Tato práce také potvrdila přítomnost chromozomálních přestaveb u linií Bombyx mori r50 a japonského B. mandarina, které mohou být v budoucnu využiti na analýzu preferenční transmise chromozomů.
Holokinetic drive and his role in karyotypic evolution of Lepidoptera
Keywords: motýli; holokinetický drive; průtoková cytometrie; FISH; Lepidoptera; holokinetic drive; flow cytometry; FISH