Úrazy hlavy při smrtelných dopravních nehodách - Ambrůžek, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2009)
Problematika dopravní nehodovosti je obecně a trvale aktuální téma jak v České republice, tak i v celém vyspělém světě. Z tohoto důvodu se tato bakalářská práce zabývá dopravními nehodami, přesně úrazy hlavy při smrtelných dopravních nehodách. Cílem této práce bylo vyhodnotit podíl poranění hlavy na smrtelných následcích dopravních nehod a určit nejčastější příčiny smrti při dopravních nehodách. Na základě stanoveného cíle byla také formulována následující hypotéza: ''Úrazy hlavy jsou nejčastější příčinou smrti při dopravních nehodách.'' Při prováděném výzkumu bylo použito metody sekundární a obsahové analýzy dat pro hodnocení úrazů hlavy při smrtelných dopravních nehodách. Zkoumaný soubor tvořilo 91 zemřelých účastníků dopravních nehod pitvaných na Soudnělékařském oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s., přičemž bylo využito jejich pitevních protokolů. Analýzou byla zpracovávána a hodnocena jednotlivá smrtelná zranění zemřelých účastníků dopravních nehod a to podle toho, zda příčinou smrti bylo samotné poranění hlavy, polytrauma společně se smrtelným poraněním hlavy a ostatní poranění. Provedeným výzkumem byl naplněn cíl práce, vyhodnotit podíl poranění hlavy na smrtelných následcích dopravních nehod a určit nejčastější příčiny smrti při dopravních nehodách. Na základě zjištěných výsledků je možno konstatovat, že hypotéza: ''Úrazy hlavy jsou nejčastější příčinou smrti při dopravních nehodách,'' byla potvrzena.
Head injury at fatal road accidents.
Keywords: cyklisté; dopravní nehoda; chodec; motocyklista; osádky osobních motorových vozidel; poranění hlavy; účastník smrtelné dopravní nehody; cyclists; road accidents; pedestrians; motorcyclist; car passengers; head injuries; participant fatal road accidents