Reprodukce mníka jednovousého (Lota lota) a inkubace jiker při různých teplotách v provozních podmínkách - Mikešová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Studie hodnotila reprodukční ukazatele u mníka jednovousého (Lota lota L.) a porovnávala inkubační periodu ve dvou lokalitách. Bylo potvrzeno, že se mník jednovousý vytírá v období konce prosince a začátku ledna při průměrné teplotě 1,93 ? 0,8°C. Bylo zjištěno, že obsah jiker v 1 g je 3325 ? 248 kusů jiker a v 1 ml je 1434 ? 24 kusů jiker. Také se hodnotila velikost jiker před a po nabobtnání. Velikost před nabobtnáním byla 0,814,8 ? 8 mm a po nabobtnání 0,838 ? 7,1 mm. Dále byly stanoveny absolutní, relativní plodnosti a GSI, kdy absolutní plodnost byla 289 279 ? 204 759 kusů jiker, relativní plodnost 763 523 ? 110 061 kusů jiker na kilogram hmotnosti těla ryby a GSI činil 23,15 ? 3,9 %. Posledním hodnoceným parametrem byla inkubační doba. Inkubační doba byla ve Vodňanech 178,4 °D a v Borových Ladách 145,4 °D.
Reproduction Burbot burbot (Lota lota) and incubation of eggs at different temperatures in service
Keywords: mník jednovousý; výtěr; počet jiker; teplota; inkubační perioda; Burbot burbot; spawning; number of eggs; temperature; incubation period