Galaxie a jejich presentace v rámci výuky na základních školách - Prunnerová, Hana (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá tématikou galaxií (včetně Mléčné dráhy) a jejich presentací v rámci výuky na ZŠ. První část práce je věnována Mléčné dráze (vznik názvu, historie pozorování, stavba a struktura a místní skupina galaxií) a extragalaktickým objektům (historie pozorování, Hubbleova klasifikace galaxií, rotace galaxií a vznik spirálních ramen, vzájemné srážky a kanibalismus galaxií, vzdálenost galaxií a Hubbleova konstanta). Následuje část zabývající se presentací galaxií v rámci RVP ZV a ŠVP a analýza učebnic. Poslední část práce je věnována analýze dotazníkového šetření učitelů a budoucích učitelů ohledně možností výuky a dalších souvislostí výuky galaxií (včetně Mléčné dráhy) a žáků ohledně znalostí, zájmu a vztahů k této problematice.
Galaxies and their presentation within lessons at primary school
Keywords: Galaxie; Mléčná dráha; extragalaktické objekty; Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání (RVP ZV); Školní vzdělávací program (ŠVP); základní škola; učitelé; žáci; Galaxies; Milky way; extragalactic objects; Framework education programme (FEP); School education programme (SEP); elementary school; teachers; pupils