Paradiplomacie obcí Jihočeského a Plzeňského kraje - Hejdová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce determinuje zahraniční aktivity obcí Jihočeského a Plzeňského kraje (tzv. paradiplomacie), a to na základě analýzy přeshraničních partnerství jednotlivých municipalit. Je zde definován pojem paradiplomacie, představena evropská regionální politika, možnosti finanční podpory uvedených aktivit a institucionalizované formy meziobecní spolupráce. Pozornost je věnována především přeshraničním partnerstvím, které jsou hlavním předmětem zájmu diplomové práce. Práce je vypracována na základě analyticko-empirického přístupu. Rovněž jsou zde použity metody komparativní politologie a pro vyhodnocení dat statistické a matematické metody.
Paradiplomacy of municipalities in South Bohemia and Plzeň region
Keywords: paradiplomacie; regionální politika; Town-Twinning; interkomunální spolupráce; Jihočeský kraj; Plzeňský kraj; paradiplomacy; regional policy; Town-Twinning; intercommunal partnership; South Bohemia; Plzeň region