Sociálně aktivizační služby pro dospělé osoby s mentálním postižením - Marková, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá sociálně aktivizačními činnostmi pro dospělé s mentálním postižením. Teoretická část charakterizuje mentální retardaci, dospělost, sociální služby a aktivizační činnosti pro dospělé s mentálním postižením. Tito lidé potřebují pomoc a podporu při osvojování role dospělého člověka hlavně v otázkách bydlení, práce, plánování a trávení volného času. Praktická část obsahuje charakteristiku aktivizačních činností v pěti zvolených zařízení sociálních služeb pro dospělé s mentálním postižením. Služby jsou individuální, respektující a zaměřené na člověka.
Social activation services for adult people with intellectual disability
Keywords: aktivizace; aktivizační činnosti; mentální retardace; dospělý člověk s mentálním postižením; sociální služby; volný čas; vzdělávání; samostatné bydlení.; activization; activization programmes; mental retardation; adult person with intellectual disability; social services; free time; education; independent living.