Vývoj právní úpravy požární ochrany v Čechách a jeho vliv na požárnost - Matzová, Svitlana (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce pojednává o právních předpisech, které 131 let upravují ochranu před ohněm - požární ochranu. Dává přehled o jednotlivých zákonných předpisech i se stanovením povinností jednotlivým subjektům. Práci jsem rozčlenila do čtyř částí. V první části jsem rozdělila dobu od r. 1876 do r. 2007 na 6 období dle účinnosti jednotlivých právních předpisů, a to 1876 - 1941, 1942 - 1949, 1950 - 1953, 1954 - 1957, 1958 - 1985, 1986 - 2007. V krátkosti jsem popsala historií rozvoje požární ochrany. Druhá část obsahuje zákony a vyhlášky, které se vztahují k požární ochraně v daném období. Ve třetí a čtvrté části návazně na to byly zjišťovány počty požárů v jednotlivých letech, a také údaje ze sčítání obyvatelstva v Čechách - České republice. Výsledkem toho bylo zjištění počtu požárů na tisíc obyvatel v jednotlivých obdobích účinnosti zákonných předpisů. Nepotvrdila se hypotéza, že způsob zajišťování ochrany před ohněm - požární ochrany přímo ovlivňuje počet požárů. Zcela nepochybně má na vývoj počtů požárů svůj podíl i rozvoj společnosti a využívání požárně nebezpečných látek. K udržení přijatelného vývoje požárnosti, bez katastrofálních požárů, je nutno i v novém (novelizovaném) zákoně o požární ochraně přesně nastavit povinnosti pro všechny subjekty, fyzické osoby, nevyjímaje. S tím musí být vyváženy i skutkové podstaty správních deliktů a přestupků na úseku požární ochrany a výše pokut, aby se nikomu nevyplatilo nerespektovat český právní řád.
Development of legal adjustment voluntary fire protection in Czech ant his influence on voluntary
Keywords: Hasiči; požární ochrana; jednotky požární ochrany; Hasičský záchranný sbor; požár.; Firemen; fire prevention; Fire Prevention Unit; Fire and Rescue Service brigade