Vychovatel/ka v dětském domově a jeho/její role v naplňování citových potřeb svěřených dětí - Berková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá otázkou, jak vychovatelé/vychovatelky v dětském domově rodinného typu vnímají svou vychovatelskou roli. Teoretická část charakterizuje instituci dětského domova z právního hlediska. Dále popisuje příčiny umístění dětí do dětského domova, vývoj dítěte, problém psychické deprivace a roli vychovatele/vychovatelky z hlediska pedagogiky a z hlediska psychologie. Praktická část se zabývá výzkumnou otázkou, jak vnímají vychovatelé/vychovatelky v dětském domově rodinného typu specifičnost své vychovatelské role. Výzkum je uskutečněn pomocí rozhovorů a jejich následného vyhodnocení. Ze závěru vyplývá, že dětský domov rodinného typu se jeví jako svět na hranici mezi ústavem a rodinou, což je emocionální zátěž zejména pro vychovatelky, které vkládají velkou energii do rodinných vztahů s dětmi, ale děti zažívají zařízení pouze jako ústav.
Educator in Children's Home and Her Role in Meeting the Emotional Needs of Children
Keywords: vychovatel; dětský domov; diagnostický ústav; vývoj dítěte; psychická deprivace; role vychovatele; educator; children's home; diagnostic institute; child development; psychological deprivation; role of educator