Dostupnost sociálního poradenství pro osoby se sluchovým postižením v Jihočeském kraji. - Muráňová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá odborným poradenstvím pro osoby se sluchovým postižením, konkrétně dostupností této služby v Jihočeském kraji. Teoretická část charakterizuje osoby se sluchovým postižením a oblastí sociálního poradenství pro tyto klienty. Dále se zabývá oblastí komunikace s takto handicapovanými osobami a zároveň tato část představuje kompetence Jihočeského kraje v řešení této problematiky. Praktická část je věnována kvantitativnímu výzkumu, jehož cílem je vyhodnotit dostupnost odborného poradenství pro osoby se sluchovým postižením v Jihočeském kraji. Pomocí dotazníků rozeslaných daným organizacím, bylo zjištěno, že dostupnost sociálního poradenství v našem kraji je rozdílná oproti registrům. Tato problematická situace je způsobena hlavně nedostatkem finančních dotací z MPSV, a tím že jsou organizace rozmístěny demograficky nerovnoměrně.
The availability social counseling for clients with hearing impairments in South Bohemian region.
Keywords: sluchové postižení; komunikace s osobami se sluchovým postižením; znakový jazyk; odezírání; sociální poradenství; registr poskytovatelů sociálních služeb; hearing impairment; communication with people with hearing impairments; sing langure; lip-reading; social counseling; servise providers register