Interpretace přírodní formy jako výtvarného artefaktu - Mondlová, Erika (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá historickým vývojem užitého umění a rostlinnými motivy dekorativní tvorby. Také se okrajově zmiňuje o problematice vývoje přírodních geometrických dekorativních motivů a rozdílností mezi funkčním a dekorativním artefaktem. Jsou zde také popsány inspirační zdroje, které slouží jako východiska pro tvorbu praktické části. Popis praktické části se zabývá samotnou výrobou keramických artefaktů, problematikou barevnosti a v závěru popisuje instalaci osvětlení do jednoho z objektů, kterým je dekorativní svítidlo.
Interpretation of a Natural form as a Pictorial Artefact
Keywords: užité umění; dekorativní tvorba; design; umělecký artefakt; přírodní forma; keramika; applied arts; decorative creation; design; art artefact; natural form; ceramic