Aktivizující metody v ekonomických předmětech na SŠ - Janouchová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na téma aktivizující metody ve výuce ekonomických předmětů na středních školách. Práce má dvě hlavní části, přičemž ta první se soustřeďuje na teoretická východiska, kde jsou vysvětleny pojmy vyučování a učení, je zde představeno pojetí výuky, přiblížen učební cyklus a učební styly a detailněji zpracována aktivizující výuka a jednotlivé typy aktivizujících metod. Druhá část práce představuje část výzkumnou. Zde je vylíčena metodika výzkumného šetření, přičemž výzkumným nástrojem byl rozhovor. Tato část dále obsahuje interpretace výsledků zmíněného šetření, které autorka provedla na středních školách, kde se vyučují ekonomické předměty. Výsledky výzkumného šetření ukazují, že učitelé ekonomických předmětů na středních školách jsou znalí aktivizujících metod a tyto metody ve svých hodinách též využívají. Žáci vítají, když vyučující tyto metody aplikují v rámci hodin ekonomických předmětů, protože jim napomáhají k tomu, že si danou látku snadněji osvojí. V případě zájmu bude bakalářská práce poskytnuta zástupcům středních škol, kde výzkum probíhal.
Activating Methods In Economic Subjects In High Schools
Keywords: Vyučování a učení; pojetí výuky; učební cyklus a učební styly; aktivizující výuka; Education and learning; conception of teaching; learning cycle and didactic styles; activation education