Jazyková analýza barokního textu - Nováková, Marie (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavní náplní této diplomové práce, nesoucí název Jazyková analýza barokního textu, je rozbor morfologické a syntaktické roviny tisku barokního traktátu Cvičení v dokonalosti a ctnostech křesťanských v překladu Jiřího Konstance. Zaměřuji se především na jevy, které se od současného stavu jazyka odlišují, jako jsou například v oblasti morfologie některé koncovky substantiv, složené tvary při skloňování přivlastňovacích adjektiv, některé dnes již nepoužívané spojky či částice a v oblasti syntaxe např. postavení přísudku ve větě, postavení přívlastků. Na samém konci práce pak nabízím i krátké vysvětlení významů některých slov použitých v textu. Podotýkám, že práce nepřináší vyčerpávající informace, neboť text obsahuje množství dalších jevů, které zde nedostaly prostor.
Linguistic analysis of baroque text
Keywords: baroko; jazyková anakýza; morfologie; syntax; baroque; linguistic analysis; morphology; syntax