Strategie regionálního rozvoje a rozvoje venkova podporované EU a jejich uplatnění v ČR - Humlerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná disertační práce, Strategie regionálního rozvoje a rozvoje venkova podporované EU a jejich uplatnění v ČR, se zabývá zhodnocením souvislosti mezi prosperitou obce vymezenou na základě přirozeného nebo migračního přírůstku nebo úbytku obyvatel, a čerpáním dotací z Evropské unie. Cílem disertační práce je zjistit, zda jsou v čerpání dotací prosperující obce úspěšnější než obce neprosperující. Dílčím cílem je analýza vlivu lidského potenciálu obcí na čerpání fondů EU. Autorka se v aplikační části zaměřila nejdříve na testování prosperity 100 náhodně vybraných venkovských obcí s jejich čerpáním dotací z Evropské unie v období 2007 ? 2011. Pro těchto 100 obcí byl vypočten modifikovaný HDI, který představuje lidský potenciál obcí a byl porovnáván s obcemi z hlediska jejich prosperity. Nakonec byla zjišťována závislost čerpání dotačních prostředků z EU na lidském potenciálu obcí pomocí korelační a regresní analýzy.
Strategy of Regional Development and Rural Development supported by the EU and their implementation in the Czech Republic
Keywords: regionální rozvoj; venkov; HDI; lidský potenciál; regional development; rural; HDI; human potential