Emise tuhých znečišťujících látek v chovu hovězího dobytka - Dvořák, David (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou znečišťování ovzduší emisemi tuhých látek v chovu hovězího dobytka. Vlastní měření bylo realizováno v souladu s platnou metodikou, vyhodnocení a stanovení koncentrace prachových částic PM10 ve vybraném objektu chovu hovězího dobytka. Měření probíhalo ve stáji s chovem Holštýnského plemene v zemědělském podniku v Radimovicích u Želče a nedalekém Lomu. Cílem práce bylo naměřit a vyhodnotit získané údaje. Pro možné porovnání byly zvoleny dva podniky s chovem dobytka. Hlavní faktor pro porovnání chovů mezi sebou byl ten, že jeden chov je s podestýlkou a druhý s roštovou podlahou. Měření bylo provedeno přístrojem DUST TRAK 2 8530. Součástí práce je také popis tohoto přístroje.
Emissions of particulate matter in cattle breeding
Keywords: emise; prach; chov; dobytek; znečištění; PM10; emissions; dust; breeding; cattle; pollution; PM10