Aristotelův koncept morálně politické ekonomie - Weis, František (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce je vedena otázkou, zda se Aristotelés kromě jiných vědních odvětví věnoval i ekonomii. V první části vykresluje historické souvislosti, v nichž Aristotelovo pojetí ekonomiky vznikalo. Ve druhé části analyzuje tzv. ekonomické pasáže Etiky Nikomachovy, a ve třetí části podává vysvětlení k několika hlavním termínům ekonomických úseků Aristotelovy Politiky (oikos, oikonomiké, a chrématistiké). Závěr práce kontrastuje současnou podobu ekonomie s Aristotelem používaným pojmem oikonomiké, který u něj nelze vydělit z etických a politických souvislostí.
Aristotle's Concept of Morally Political Economics
Keywords: Aristotelés; ekonomie; etika; oikonomiké; chrématistiké; Aristotle; ekonomics; ethics; oikonomiké; chrématistiké