Vliv hudby na dítě a rozvoj hudebnosti u dětí do 6 let - Vyroubalová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce popisuje hudební vývoj dítěte od počátku matčina těhotenství až po období šesti let věku. Zaměřuje se převážně na hudební vlivy, které mohou působit pozitivně i negativně. Teoretická část je zaměřena na vysvětlení základních pojmů, například hudebnost, hudební činnosti, hudební schopnosti, dovednosti, návyky a vlohy, rytmické cítění a hudební paměť. Práce se dále zabývá nastíněním hudebních činností v životě dítěte od narození až po ukončení předškolního vzdělávání. V praktické části jsou základní údaje o dvou různých mateřských školách, ve kterých byly realizovány činnosti s dětmi ve věku od tří do šesti let. Stručný popis těchto hudebních činností je také součástí práce. Hlavním cílem bakalářské práce je pozorování dětí při hudebních aktivitách a rozvoj jejich hudebnosti. Součástí práce jsou reflexe a notové záznamy.
The influence of music and the development of musicality in children up to 6 years
Keywords: hudba; hudební vývoj dítěte; hudební činnosti; vliv; rozvoj hudebnosti; music; musical development of the child; musical activities; influence; development of musicality