Přednemocniční neodkladná péče o klienta s akutním infarktem myokardu v rámci zdravotnické záchranné služby - Kalášková, Dana (Jihočeská univerzita, 2009)
Přednemocniční neodkladná péče o klienty s akutním infarktem myokardu v rámci zdravotnické záchranné služby je tématem, které jsem si vybrala záměrně. Jednak mě k tomu vedla vlastní a stále živá zkušenost s mým otcem, ale na druhé straně i skutečnost, že výjezdy zdravotnické záchranné služby k pacientům s bolestmi na hrudi jsou stále nejčastějšími indikacemi. Při současném životním stylu a způsobu života většiny našich obyvatel jde o aktuální téma. Pod termínem akutní koronární syndrom se rozumí všechny stavy spojené patofyziologicky s nestabilním plátem a na něj nasedající trombózou v koronární tepně. Mezi hlavní příznaky patří klidová bolest na hrudi nebo její ekvivalenty. Bakalářská práce byla zpracována kvantitativním způsobem, technikou dotazníků. Výzkumný soubor byl tvořen pracovníky Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Prvním cílem práce bylo zmapovat znalost pracovníků zdravotnické záchranné služby o akutním infarktu myokardu. Druhým cílem bylo zmapovat jejich názor na využití automatických externích defibrilátorů. ( AED ) Výsledky výzkumného šetření bylo prokázáno, že pracovníci Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje jsou znalí doporučených postupů v přednemocniční péči o klienty s akutním infarktem myokardu, čímž se také povedlo potvrdit první hypotézu. Bohužel i druhou hypotézu se povedlo verifikovat, protože automatické externí defibrilátory stále nepatří mezi samozřejmou součást vybavení veřejných míst, a proto i jejich využití v praxi je minimální Chtěla bych prostřednictvím výsledků této práce, které budou zveřejněny v odborném časopise Rescue a Urgentní medicína apelovat na vedoucí pracovníky zdravotnických záchranných služeb k větší propagaci automatických externích defibrilátorů a také na samostatné ministerstvo zdravotnictví k rychlejšímu rozšiřování současné etapy AED v právním řádu České Republiky, kde není doposud upraven veřejný přístup k defibrilaci, což neřeší rozdíl mezi manuální a automatickou defibrilací.
The urgent care of the clients suffering from the acute heart stroke provided by the medical rescue service
Keywords: akutní infarkt myokardu; automatické externí defibrilátory; bolesti na hrudi; EKG záznam; přednemocniční neodkladná péče; zdravotnická záchranná služba; acute myocardial infarction; automatic external defibrillators; chest pains; ECG record; pre-hospital emergency care; medical rescue service