Vliv způsobu a intenzity využívání travních porostů na porostovou skladbu a výnos biomasy - Bartoš, Ondrej (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce je posouzení vlivu různých způsobů obhospodařování a využívání trvalých travních porostů na jejich porostovou skladbu a produktivitu. Přitom je nutno brát v potaz produkční a mimoprodukční význam trvalých travních porostů. To je ovlivňováno i využíváním různých pratotechnických postupů (kosení, pastva, náhradní způsoby obhospodařování, absence obhospodařování), které se projeví na utváření porostové skladby travních porostů. S tím souvisí i fytocenologické a produkční charakteristiky travních porostů. V práci jsou také uvedeny způsoby hodnocení a klasifikace porostových typů a přehled nejrozšířenějších porostových typů. Významná je rovněž výnosová schopnost různých porostových typů a vhodné způsoby jejich využívání. Travní porosty jsou hlavní složkou krmivové základny pro hospodářské zvířata, a jejím prostřednictvím lze výrazně zefektivnit jejich chov. Pro požadovanou kvalitu a výnos travných porostů, je třeba zabezpečit kvalitní přípravu půdy zejména hnojením nebo mulčováním. U hnojených porostů je dosaženo vyšších výnosů než u nehnojených, výnosnost porostů závisí i na klimaticko-půdních vlastnostech. Biomasa z rostlin a trav představuje soubor materiálů shodného původu, které se využívají v různých směrech a odvětví. Při uplatnění správných pratotechnických postupů, které budou odpovídat přesným ekologickým a ekonomickým podmínkách můžeme očekávat výnos a kvalitu trávních porostů. Kombinace sečení a pastvy se jeví jako nejvhodnější způsob využití pastevních porostů. Mulčování je alternativní způsob obhospodařování travních porostů, nejlevnější způsob údržby travních porostů, které nejsou ekonomicky využívány pastvou nebo kosením na potlačování zarůstání travního porostu. Využívání pastvin a lučních porostů musí být spojeno s ochranou životního prostředí a mělo by být trvale udržitelné.
The influence of way and intensity of grassland exploitation on sward composition and crop yield
Keywords: biomasa; pastva; mulčování; hnojení; výnos; biomass; grazing; mulching; manuring; yield