Filmové adaptace klasických pohádkových látek (1970 - 1975) - Bečková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce analyzuje způsoby klasických pohádkových látek v českých filmových adaptacích, které byly zpracovány v letech 1970 ? 1975. Nejprve jsem se zabývala otázkou filmového zpracování literárního díla. Objasnila jsem význam adaptace, interpretace a performance, pojmů stěžejních pro tuto práci. Poté jsem začala s jednotlivými rozbory filmových adaptací pohádek. Pro svou práci jsem si zvolila pohádky Zlatovláska, Kráska a Zvíře a Princ Bajaja. U dvou z těchto jmenovaných pohádek jsem provedla porovnání knižní a filmové podoby. V každé z nich jsem se také zabývala rozborem hlavních postav, jejich funkcemi a jednotlivými vlastnostmi. Analyzovala jsem také určité prvky pohádky. A neopomenula jsem samozřejmě způsoby, které uvádějí postavy do děje.
Classical Fairytales Motif´s in Czech Movie (1970 - 1975)
Keywords: adaptace; interpretace; performance; Zlatovláska; Kráska a Zvíře; Princ Bajaja; adaptation; interpretation; performance; The Goldilocks; The Beauty and the Beast; The Prince Bajaja