Příprava středoškolských studentů na vysokou školu v oblasti přírodovědného a odborného vzdělávání - Kostková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku přírodovědného a odborného vzdělávání na středních odborných školách. Teoretická část popisuje přírodovědné předměty jako jsou: biologie, chemie a fyzika a jejich význam v přírodovědných předmětech a také matematiku a její úlohu v odborných a přírodovědných předmětech. Dále jsou zde popsány možnosti přípravy studentů na střední odborné školy, nadstandardní studium žáků jako jsou střední odborná činnost a předmětové soutěže- olympiády. V praktické části je popsána provedená průzkumná sonda zaměřená na zjištění informovanosti studentů gymnázií o střední odborné činnosti a olympiádách a názorů studentů na důležitost tohoto studia při přijímacích zkouškách na vysokou školu. V poslední sekci praktické části jsou definovány požadavky vybraných vysokých škol na uchazeče o studium.
Preparing high school students for college in the field of science and professional education
Keywords: Přírodovědné předměty; střední odborná činnost; olympiáda; vysoká škola; Science subjects; student research and proffesional activities; Olympiads; Universities