Význam hry v mladším školním věku - Malečková, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce je zaměřena na dětskou hru, její vývoj, charakteristiku, význam a přínos pro rozvoj dítěte v období mladšího školního věku, tedy po nástupu na ZŠ. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretickou a praktickou. Teoretická část popisuje pojmy jako hra, hračka, význam hry, mladší školní věk, vývoj a rozvoj osobnosti dítěte. Dále popisuje charakteristické zvláštnosti dětí mladšího školního věku, zejména při hrové a volnočasové činnosti. Praktická část diplomové práce navazuje na předchozí teoretickou, kde hodnotím výsledky sledování hry předem vybraných dětí. Jedná se o empirický výzkum kvalitativní, kde formou pozorování předem vybraných dětí budu provádět podrobnou analýzu činnosti jejich hry, která bude zaznamenávána do dotazníků formou odpovědí na předem dané otázky.
Importance of games at an early school age
Keywords: Vývoj; dítě; hra; hračka; volný čas; mladší školní věk; rozvoj osobnosti; spontánnost; tvořivost; motivace; emoce; agresivita; soutěživost; kooperace; škola; rodina; sociální prostředí; Development; child; game; toy; leisure time; early school age; personality development; spontaneity; creativity; motivation; emotion; aggression; competition; cooperation; school; family; social environment