Kvalitativní výzkum poradenských strategií u závislých osobností (drogy, alkohol) - Lerchová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá výzkumem poradenských strategií při práci s osobami závislými na drogách a alkoholu. Hlavním cílem výzkumného šetření bylo zmapovat poradenské strategie a zkušenosti pracovníků, které uplatňují poradenské instituce v Českých Budějovicích při své práci s osobami závislými na drogách a alkoholu. V kontextu výzkumu jsem poradenské strategie pojala jako uplatňování promyšlených principů v poskytování adiktologických služeb. Zajímají mne informace, které charakterizují principy poskytování sociálních služeb, cíle poradenství, specifikace cílové skupiny klientů, typy poskytovaných služeb a zásady, které definují jejich poskytování. Dále mne zajímá, jak probíhá jednání s klienty, a to, jakým způsobem motivují pracovníci klienty ke změně. Jsem přesvědčena, že adiktologické zařízení, které dokáže promyšleně prezentovat svou strategii ve výše uvedených aspektech, se pro stávající i možné klienty stává čitelné a srozumitelné. Bakalářská práce je rozdělena na dvě základní části. Teoretická část bakalářské práce je složena ze čtyř kapitol a vychází z odborné literatury. V první kapitole jsou vymezeny některé pojmy z oblasti drogové problematiky. Ve druhé kapitole jsou rozděleny návykové látky a popsány jejich účinky na organismus. Třetí kapitola se zabývá poradenstvím v oblasti závislostí a tímto poradenstvím v terénu, poradenském centru a doléčovacím centru. Ve čtvrté kapitole je popsána metoda motivačního rozhovoru, jako jednoho z nástrojů poradenství v oblasti závislostí. Druhá část bakalářské práce je tvořena praktickou částí, v níž jsou popsány úkoly a výzkumný postup práce, popis zvoleného metodologického rámce a metod, a způsob zvolených subjektů. Dále jsou v praktické části bakalářské práce popsány vybrané instituce, které poskytují poradenství osobám závislým na drogách (alkoholu). V závěru bakalářské práce jsou získané informace shrnuty.
Qualitative research in counseling strategies dependent personality (drugs, alcohol)
Keywords: droga; alkohol; závislost; poradenství; motivace; drug; alcohol; addiction; counselling; motivation