Pohybová aktivita žen vegetariánek - Kovaříková, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce s názvem Pohybová aktivita žen vegetariánek se skládá ze dvou částí. První, teoretická část je věnována zejména vegetariánství jako takovému. Objasňuji zde pojem vegetariánství, jeho rozdělení a výživové aspekty vegetariánské stravy při pravidelné pohybové aktivitě. Dále zde uvádím doporučení pro pohybovou aktivitu dospělých v České republice i ve světovém kontextu. Nechybí ani benefity lidské chůze. Druhá část diplomové práce se zabývá výzkumem dané problematiky. Je zde řešena otázka vegetariánství a jeho možného vlivu na zvýšení míry pohybové aktivity u žen. Pro nalezení odpovědi byl zvolen výzkumný soubor třiceti žen vegetariánek a kontrolní soubor třiceti žen stravujících se běžným způsobem v podobném věkovém rozptylu. Komparace těchto dvou specifických skupin žen proběhla v rámci získaných dat z mezinárodního dotazníku o PA IPAQ-long a týdenního monitorování pomocí krokoměru s půlročním opakováním. Na základě výsledků nebyl zaznamenán prokazatelný důkaz, že by vegetariánství mělo vliv na zvýšení míry pohybové aktivity oproti běžné populaci stravující se konvenčním způsobem.
The Physical activity in vegetarian women
Keywords: vegetariánství; pohybová aktivita; chůze; krokoměr; IPAQ-long; vegetarianism; physical acitivity; walking; pedometer; IPAQ-long