Etické aspekty bezdomovectví: Důstojnost života a umírání z pohledu osob bez přístřeší - Tampírová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá etickým rozměrem života a umírání člověka na ulici. Práce je věnována etickým otázkám, týkajících se fenoménu bezdomovectví, přičemž se zaměřuje na důstojnost a smysluplnost života na ulici, hodnotový systém těchto osob, který je ovlivněn způsobem jejich života, a na vnímání vlastní smrtelnosti. Cílem práce bylo analyzovat, jak osoby bez přístřeší v Českých Budějovicích vnímají smysluplnost života a vlastní smrtelnost v rámci svého hodnotového systému a zdali přičítají odpovědnost za svou situaci sobě samým, druhým, případně státu. Za pomoci kvalitativní výzkumné techniky jsou analyzovány uskutečněné řízené rozhovory s osobami bez přístřeší v jejich přirozeném prostředí, které napomáhají k objasnění vnímání jejich života a umírání na ulici. Výzkumný soubor byl tvořen 15 osobami bez přístřeší, na území města České Budějovice.
Ethical aspects of homelessness - Death on the streets
Keywords: Osoby bez přístřeší; hodnoty; zdravotní péče; stát; umírání a smrt na ulici; Homeless person; values; health care; state; dying and death on the street.