Optimalizace daně z příjmů fyzických osob u konkrétního poplatníka - Kameníková, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá optimalizací daně z příjmů fyzických osob u konkrétního poplatníka. Konkrétním poplatníkem je osoba samostatně výdělečně činná v oblasti zemědělství. Cílem této práce je stanovit částku daně z příjmů fyzických osob s využitím všech zákonných opatření, na které má poplatník nárok pro aktuální zdaňovací období. S optimalizací daně z příjmů souvisí nejen propočet daně na zvoleném příkladu osoby samostatně výdělečně činné, ale také propočet při rozdělení daňového zatížení na spolupracující osobu, za použití reálných výdajů a paušálních výdajů. Práce také zkoumá, jak optimalizace ovlivní sociální zabezpečení a veřejné zdravotní pojištění, které musí podnikatel a spolupracující osoby odvádět. V závěru jsou výsledky vyhodnoceny a porovnány. Výsledná varianta také může ovlivnit budoucí využití různých konstrukčních prvků při zdaňování příjmů zemědělce. Dále práce také zkoumá další daně, které zemědělec musí odvádět, jako majetkové daně, spotřební daně a daň z přidané hodnoty. V závěru je uvedeno celkové daňové zatížení konkrétního poplatníka.
Optimization of Income Tax of Individuals at a Specific Taxpayer
Keywords: Daň z příjmů fyzických osob; zemědělství; optimalizace; celkové daňové zatížení; osoba samostatně výdělečně činná; Personal income tax; agriculture; optimisation; total tax burden; self-employed