Charakteristika a využití chovu živočichů v zájmových kroužcích Domu dětí a mládeže v Písku - Prokopcová, Edita (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce řeší využití živočichů chovaných v Domě dětí a mládeže (dále již jen DDM) Písek při práci s dětmi. Zaměřuje se především na chovatelské kroužky a výukové programy. V teoretické části je popsáno téma volného času a jeho využití, negativní a pozitivní aspekty vztahů mezi dětmi a živočichy, charakteristika chovu jednotlivých skupin živočichů a problematika právních předpisů týkajících se jejich chovu. V praktické části práce byla použita technika dotazníků. Cílem bylo zjišťování informací o dětech navštěvujících kroužky. Dále jejich spokojenost s náplní schůzek a jejich vztah k živočichům. Výsledky ukázaly, že děti jsou na kroužcích spokojené a mají poměrně kladný vztah k plazům, což je pravděpodobně dáno jejich bezprostředním kontaktem s nimi. Byly vytvořeny dva návrhy výukových programů. Programy se zaměřují na živočichy chované v DDM Písek a jsou určeny pro žáky základních škol. Návrh programu se skládá z textu pro lektora (odborné informace, návrhy tematicky zaměřených her) a prezentace v PowerPointu (fotografie, mapy). Návrhy výukových programů by měly být v budoucnosti využity při návštěvách žáků základních škol.
Characteristic and the use of animals breeded in breeding courses in Dům dětí a mládeže Písek
Keywords: Dům dětí a mládeže Písek; chovatelské kroužky; výukové programy; Dům dětí a mládeže Písek; breeding courses; teaching programs