Historickogeografické aspekty populačního vývoje města Veselí nad Moravou - Kolářová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce je na základě podrobné analýzy dlouhodobého populačního vývoje Veselí nad Moravou objasnit kořeny jeho aktuálního stavu, velikosti a postavení v systému osídlení Česka a vybraného regionu Slovácko. Organizace systému osídlení má své kořeny především v industriálním období ? 19. a 20. století. Během tohoto období si prošlo každé sídlo vývojem, který byl ovlivněn mnoha aspekty (ekonomickými, politickými, sociálními, kulturními nebo přírodními). V této práci je důležitá identifikace hlavních determinant a vývoje kauzalit. Jádrem práce je mapování populačního vývoje Veselí nad Moravou, zobecnění dlouhodobých trendů a tendencí ve vývoji a nalézání klíčových determinant a příčin současné situace.
Historical and geographical aspets of population developmnet in Veselí nad Moravou
Keywords: populační vývoj; Veselí nad Moravou; analýza; systém osídlení; population development; Veselí nad Moravou; analysis; settlement system