Hodnocení rizika vzniku dekubitů u dětí na vybraných dětských pracovištích - Kozáková, Martina (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce zabývající se prevencí dekubitů u dětí na vybraných dětských pracovištích je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části se věnuje současnému stavu problematiky dekubitů u dětí jak na úrovni vybraných nemocnic, tak i na celostátní úrovni. Tu reprezentuje Věstník ministerstva zdravotnictví České republiky č. 6/ 2009 Sb. a nově vzniklý portál www.dekubity.eu, který probírá příčiny vzniku dekubitů, jejich klasifikaci a prevenci. Rovněž popisuje lokální léčbu dekubitů pomocí přípravků vlhkého hojení ran, nekrektomie přístrojem Sonic One a působením larev Bzučivky zelené. Teoretická část práce zmiňuje také nutriční podporou pacienta jak při prevenci vzniku, tak i při hojení již vzniklého dekubitu. Práce nevynechá ani ekonomické aspekty ošetřování a léčby dekubitů a nahlíží i do legislativy určené všeobecným sestrám, které se zabývají ošetřováním nehojících se ran. Empirickou část práce tvoří kvalitativní výzkum, který má čtyři cíle. První dokumentuje nejčastější poškození kůže u dětí ve vybraných dětských nemocnicích. Druhý cíl zjišťuje způsoby hodnocení stavu kůže na vybraných dětských odděleních a využívání (či nevyužívání) hodnotících škál. Třetí cíl dokumentuje používané metody prevence poškození kůže u dětí a čtvrtý zjišťuje způsoby léčby a ošetřování dekubitů. Výsledky jsou zpracovány na základě polostrukturovaného rozhovoru vedeného s všeobecnými sestrami z vybraných dětských oddělení. Výstupem empirické části je brožura pro péči o dekubity a prevenci jejich vzniku a její distribuce jednotlivým oddělením.
Rating of the risk of the decubitus creation with children in selected hospital workplaces
Keywords: Dekubity; klasifikace; hodnocení; hodnotící škály; hojení ran a dekubitů; prevence.; Pressure ulcers; classification; evaluation; rating score. healing of wounds and presssure ulcers; prevention.