Naratologie - zkoumání vypravěčské strategie ve vybraných textech - Jech, František (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce pojednává o jedné z dílčích částí z oblasti naratologie, o kompozici. V teoretické části jsou zmíněny nejdůležitější prvky, které by měly být brány v úvahu při vytváření složitější kompozice, něco z jejich historie a naznačeny jsou možné problémy, které mohou při jejich uplatnění nastat. Dále jsou zde rozebrány typické druhy zakončení příběhu. V praktické části je analyzováno několik knih s odlišnou narativní strukturou, ve většině případů se jedná o naplnění Aristotelského modelu jednoznačnosti zakončení, ovšem jsou zde uvedeny i knihy, které tuto tradičnost porušují.
Narratology The Research of narrator strategy in some types of texts
Keywords: Kompozice; Dějová linie; Způsob zakončení; Vedení příběhu; Aristotelův model; Jednoznačnost; Čas reálný a literární; the composition; the story line; the type of the completion; the management of the story; Aristotelian?s model; explicitness; the real time and the literary time