Screening sluchu u novorozenců v Nemocnici České Budějovice - Čáchová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato bakalářská práce se zabývá screeningem sluchu u novorozenců v Nemocnici České Budějovice a. s. Jsou zde uvedeny výsledky screeningu sluchu u všech dětí narozených v Nemocnici České Budějovice od 1.1 2007 do 31.12. 2008. Screening byl prováděn metodou zjišťování přítomnosti transientně evokovaných otoakustických emisí přístroji Echo Check a Echo Screen. Při vyšetřování novorozenců úzce spolupracovaly Nemocnice České Budějovice a.s. a Zdravotně sociální fakulta Jihočeské Univerzity. Vyšetřovaní novorozenci byli rozděleni do dvou skupin. První z nich, fyzilogičtí (nerizikoví) novorozenci jsou děti, hospitalizované na stanici fyzilogických novorozenců. Tyto děti se narodily bez zjevných rizik a proběhla u nich nekomplikovaná poporodní adaptace. Druhá skupina, rizikoví (patologičtí) novorozenci jsou děti, hospitalizované na stanicích pro patologické novorozence z nichž každé má alespoň jedno z uvedených rizik: pozitivní rodinná anamnéza, prenatální infekce, hmotnost pod 1500 g, perinatální hypoxie, řízená a podpůrná ventilace, dlouhodobá oxygenoterapie, žloutenka VT nebo hraniční, neuroinfekce, aminoglykosidy, glykopeptidy, diuretika, vrozené vývoje vady hlavy a krku. Cílem práce byl včasný záchyt sluchových vad u dětí narozených na neonatologickém oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. Tento cíl se podařilo splnit. Z výsledků této práce vyplývá, že počet rizikových novorozenců s nepřítomnými transientně evokovanými otoakustickými emisemi alespoň na jednom uchu je vyšší u rizikových novorozenců, oproti novorozencům nerizikovým, a také že větší podíl sluchových vad a poruch je ve skupině patologických novorozenců oproti novorozencům fyziologickým. Těmito zjištěními byly potvrzeny stanovené hypotézy. Tato bakalářská práce poukazuje, na realizovatelnost celoplošného screeningu v našich podmínkách a na jeho nezbytnost při včasném odhalování sluchových vad a poruch.
Newborn hearing screening in the hospital České Budějovice.
Keywords: sluchový orgán; screening; TEOAE; novorozenec; sluchová porucha; kochleární implantát; sluchadla; organ of hearing; screening; TEOAE; newborn; hearing impediment; cochlear implant; hearing aid