Zdroje vody a čerpací stanoviště pro požární techniku v okrese Písek. - Viktora, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2011)
V diplomové práci jsem vytvořil aktualizovanou verzi evidence zdrojů vody a čerpacích stanovišť pro požární techniku v okrese Písek. Podrobnou fyzickou kontrolou možných zdrojů vody ve všech obcích a částích obcí okresu Písek jsem získal velké množství dat. Ve vlastní práci jsem uvedl zdroje vody jen u obcí zařazených do Jednotek požární ochrany kategorie II. a III. Kompletní sumář všech zdrojů a čerpacích stanovišť vody je na přiloženém CD. Data obsahují název obce, druh vodního zdroje, GPS souřadnice, doplňující informace o vodním zdroji a případné doplňující poznámky o možných opravách, vzdálenosti od obce apod. Na každý vodní zdroj byla pořízena fotografická dokumentace a výseč z mapového dílu. V řadě obcí jsou rozvedeny hydrantové sítě, které mohou mít v některých obcích, kde není žádný vodní zdroj, velký vliv na požární bezpečnost. Součástí práce je i seznam všech hydrantových sítí v okrese Písek, včetně jejich majitelů a provozovatelů. Práce bude mít využití zejména pro Operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, které v případě potřeby vody na provádění záchranných a likvidačních prací, může podle zjištěných dat vyslat jednotku přímo k vodnímu zdroji. U některých vodních zdrojů, jsou pod tabulkou zapracovány v poznámce možné případné opravy či zlepšení, které by vedly k lepšímu využívání těchto zdrojů. Práce monitoruje současný stav zdrojů vody a čerpacích stanovišť pro požární techniku v okrese Písek. Získaná data jsem srovnával s daty z Nařízení Jihočeského kraje č.4/2003 ze dne 2.12.2003. Z porovnávání těchto dat vyplývá, že je potřeba neustálá aktualizace a komunikace ze strany Obecních úřadů k Hasičskému záchrannému sboru. Na mnohých místech zanikají místa se zdroji vody a zase jinde vznikají nová místa s možností čerpání této základní a hlavní hasební látky.
Water resources and water pumping sites for fire equipment in Písek district.
Keywords: Čerpací stanoviště; databáze zdrojů vody; hydrantové sítě; požární nádrž; souřadnice GPS; voda; zdroj požární vody; Pumping station; water resource database; hydrant network; tank fire; GPS coordinates; water; source of fire water