Sociálně patologické jevy a jejich prevence na ZŠ - Vlčková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá problematikou realizace primární prevence sociálně patologických jevů na ZŠ. Předkládá základní charakteristiku jednotlivých sociálně patologických jevů, dále organizací zabývající se realizací preventivních programů, včetně doporučených metod a postupů. Dále předkládá pozici metodika prevence, náplň jeho práce. Klíčovou částí je vlastní realizace krátkého preventivního programu s využitím materiálů vydaného Občanským sdružením Volání naděje. Součástí práce je rovněž návrh variant pracovních listů, které je možnou v rámci realizace primární prevence využít. V rámci diplomové práce byl realizován výzkum, jehož cílem bylo získání názoru na problematiku prevence a současnou situaci na ZŠ z pohledu metodika prevence, dále získání zpětné vazby od žáků, kteří absolvovali preventivní programy.
Socio-pathological phenomena and their prevention at schools
Keywords: prevence; sociálně patologické jevy; preventivní program; odborné organizace; prevention; socio-pathological phenomena; preventive programs; professional organization