Úloha sestry v podávání ambulantní infuzní terapie - Buková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je zaměřená na úlohu sestry v podávání ambulantní infuzní terapie. Infuzní terapie slouží k vpravení většího množství tekutiny do organismu jinou cestou než trávicím ústrojím, a to parenterálním vstupem (i. v., s. c.). Nejčastěji se zavede periferní žilní katétr a přes ten se podává infuzní roztok. Infuzní terapie se podává téměř na všech odděleních v nemocnici. U mnoha pacientů se jedná jen o infuzní terapie, kvůli které musí být hospitalizovaní. Dnes se od tohoto upouští a umožňuje se pacientovi docházet na infuzní terapii ambulantně. Ambulance infuzní terapie takto pokrývají léčbu z neurologického interního, ušního, kožního, plicního a z částí také revmatologického, nosního, krčního a gastroenterologického oddělení. Podávání infuzní terapie má svá specifika, ale obzvláště ambulantní podávání je jiné. Tato práce se skládá z teoretické a praktické části. Úvod teoretické části tvoří základní terminologie z oblasti infuzní terapie, infuzních roztoků a způsoby podávání infuzní terapie. Jelikož existuje celá řada podávání infuzní terapie, věnujeme se zde indikacím, kontraindikacím, vhodným místům, přípravě, provedení a ošetřovatelské péči.
The role of a nurse in administration of outpatient infusion therapy
Úloha sestry v podávání ambulantní infuzní terapie
Keywords: Sestra; pacient; úloha; ambulance; infuze; PŽK; Nurse; pacient; task; ambulance; infusion; Peripheral Venous Catheter