Riziko zatažení do podvodu na DPH - Adamcová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zabývá rizikem zatažení do podvodu na DPH. Konkrétně jaká je možnost být do takového podvodu zatažen nevědomě či opomenutím při spolupráci například s nespolehlivým plátcem a jaké to pro daňového poplatníka může mít dopady. Pomocí dotazníku byla získána data pro analýzu znalosti pojmů týkajících se DPH, a především pro vyhodnocení rizik možnosti zatažení do podvodu. Jedním z nejdůležitějších bodů dotazníku bylo zjistit, zda daňový poplatníci využívají nějaké postupy ke snížení daňového rizika. Vyhodnocení ukázalo potřebu se touto problematikou více zabývat, a hlavně šířit mezi daňovými poplatníky, aby přijali vhodná opatření a používali je. Cílem práce je doporučit konkrétní opatření daňovým poplatníkům.
Risk of Fraud in VAT Fraud
Keywords: DPH; podvod na DPH; nespolehlivý plátce; riziko podvodu; prevence podvodu; unrealible payer; VAT; VAT payer; VAT fraud