Protipožární zařízení pro účinný zásah jednotek požární ochrany na sídlišti Máj ve Strakonicích - Vincík, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce analyzuje současný stav sídliště Máj. Poukazuje na problémy a nedostatky zabraňující úspěšnému a včasnému provedení požárního zásahu, řeší zkvalitnění požárně bezpečnostní úrovně staveb a navrhuje inovační opatření pro celkovou revitalizaci tohoto sídliště, především z hlediska požární ochrany. Cílem práce je navrhnout kvalitní podmínky umožňující účinný požární zásah jednotek požární ochrany na sídlišti Máj. Při psaní práce jsem vycházel z poznatků získaných z územně plánovací dokumentace, projektové dokumentace, právních předpisů a technických norem na úseku požární ochrany, poplachového plánu kraje, vlastního průzkumu a ankety provedené dotazníkovou metodou mezi samotnými obyvateli sídliště Máj ve Strakonicích. V důsledku zjištěných skutečností ve své práci navrhuji řešení, která by při jejich realizaci zlepšila stávající podmínky požárního zásahu a tím zvýšila účinnost jeho provedení.
Fire-fighting equipment for an efficient action of fire-fighting units in the neighbourhood Maj in Strakonice.
Keywords: Jednotka požární ochrany; nástupní plochy; panelový dům; požár; protipožární zařízení; přístupová komunikace; sídliště; zásobování vodou; Fire protection unit; assembly area; panel building; fire; firefighting device; access road; residential area; water supply