Neurotické poruchy u dětí v raném školním věku - Zíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá problematikou neurotických poruch, které mohou vlivem různých příčin postihnout děti v rizikovém období raného školního věku. Teoretická část vymezuje základní pojmy a jejich charakteristiku (neurotická porucha, historie pojmu, raný školní věk, neurotické projevy - příznaky u dětí: tiky, poruchy spánku, somatické stesky, poruchy příjmu potravy, vyměšování, přizpůsobení, úzkostné, obsedantně-kompulzivní, poruchy komunikace a řeči, dětská hysterie, smutky a deprese, sebevražedné tendence a chování). Dále popisuje řadu vnitřních a vnějších faktorů, které se mohou podílet na vzniku neurotických potíží u dětí, a případné následky. Závěr této části je věnován léčbě pomocí psychoterapie, psychofarmakoterapie, event. pomocí relaxace. Tyto terapeutické postupy jsou zakončené preventivními aspekty a radami, jak s neurotickými dětmi komunikovat. Praktická část obsahuje čtyři kazuistiky neurotických dětí, které vedou k porozumění popisovaného problému na konkrétním případě. Zároveň poukazuje na to, že u třech případů jsou poruchy způsobené dysfunkčím rodinným prostředím.
Neurotic Disorders of Early-school Age Children
Keywords: Pedopsychiatrie; raný školní věk; funkční porucha; dětská neurotická porucha - dětská neuróza; vrozené dispozice; rodinné prostředí; školní zátěž; individuální; rodinná; skupinová a kognitivně-behaviorální psychoterapie; relaxace; komunikace.; Pedopsychiatry; early-school age; functional disorders; children neurotical disorders - children neurosis; genetic dispositions; family environment; school stress; family; group and cognitive-behavioural psychotherapy; relaxation; communication.