Cech pekařů v Českých Budějovicích a jeho pečeti - Nesvadba, Oldřich (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce dokumentuje pečeti cechu pekařského, uložené ve stejnojmenném fondu v SOkA České Budějovice. Výchozím materiálem byl samotný fond, především pak výuční a tovaryšské listy v něm uložené. Práce je rozdělena do tří částí. První část stručně seznamuje s historií cechovnictví a teorií sfragistiky s přihlédnutím ke sfragistice cechovní. Dále přináší pohled na cechovní vývoj v Českých Budějovicích se zaměřením na cech pekařský. Tuto část uzavírá kapitola o samotném souboru vybraných pečetí. Druhou částí práce je katalog dochovaných pečetí z rozmezí let 1642 až 1798. Třetí částí jsou obrazové přílohy, za kterými následuje seznam literatury a pramenů
Bakery Guild in České Budějovice and its seals
Keywords: cech; pekaři; pečeti; guild; seals; bakers